Fouten maken = sleutel tot succes

Waarom Mogen We Geen Fouten Maken?

Wij leren het snelst, juist door iets verkeerd te doen en in de gaten te krijgen dat het niet werkt, en dan weer iets anders te proberen. Zo werken onze hersenen namelijk. Gelukkige en succesvolle mensen weten dat. Zij zijn ervan overtuigd, dat ze juist verder komen doordat er wel eens iets misgaat. Maar waarom kunnen de meesten van ons dit niet?

Als baby leer je je om te draaien, dan leer je kruipen, en daarna leer je lopen. En dat leer je alleen door gewoon te blijven proberen. Als het niet lukt, dan denkt je als peuter niet: ‘Dat gaat me nooit lukken!! Ik blijf maar gewoon hier zitten.’ Nee je gaat het net zolang proberen, tot het lukt. Een klein kind heeft ook nog niet geleerd zich te schamen voor een mislukking, hij is vastbesloten iets te leren. Hij weet ook instinctief, dat hij geen keuze heeft.

En wat ook helpt, is dat iedereen om je heen je aanmoedigt. Elke keer weer zijn je ouders en familieleden blij als het lukt, ze helpen je, ze lachen je toe. Ze worden zeker niet boos als het niet lukt. Maar dan in één keer verandert dat. Je wordt groter, en ineens merk je dat mislukking geen acceptabele optie meer is. Je ouders zitten je achter de broek. Je moet goede cijfers halen. Bij je sportteam moet je presteren, succesvol zijn. Op school zetten leerkrachten met rode pen een streep door je som, zodat je goed ziet dat het ‘fout’ is. Ook je leeftijdsgenoten laten je goed merken dat je er niet bijhoort, als je fouten maakt.

Dus beetje bij beetje word je steeds banger om te falen, bang om anders te zijn dan anderen en dus bang om je te onderscheiden. Dat kan soms de vorm aannemen, dat je juist angst krijgt voor succes. Creativiteit en lef om risico’s te nemen worden in de kiem gesmoord, omdat je graag binnen de maatschappelijke norm wilt blijven.  Die angst zat er bij je geboorte nog niet in, maar die is je aangeleerd door je ouders, familie, vriendjes en leerkrachten. Natuurlijk is dit geen boze opzet. De meeste adviezen zijn goed bedoeld, maar maken wel dat je geen dingen meer gaat uitproberen, of gaat ondernemen.

Succesvolle mensen hebben hier nooit last van gehad. Of ze hebben leren zien hoe dit mechanisme werkt. Ze zien fouten juist als een mogelijkheid om jezelf te ontwikkelen en vooruit te komen.

Voor mezelf sprekend: ik ben nu 2 jaar fulltime ondernemer en heb ervaren hoe dit principe werkt. Ik heb in het afgelopen jaar ook niet altijd goede keuzes gemaakt. Maar ik zie vooral wat ik geleerd heb, wat het me gebracht heeft. Ik heb zoveel meer zakelijke ervaring nu. En door op tijd te kiezen voor mezelf en wat ik echt wil, merk ik nu al dat ik er van profiteer.

Leeuwarden, juli 2017

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.