Wat betekent het om hoogsensitief te zijn?

Wat betekent het om hoogsensitief (HSP) te zijn?

Voor mij betekent het dat ik extra gevoelig ben voor prikkels en informatie van buiten, maar ook binnen in mijn lichaam. Ook gevoelens van anderen en welke sfeer er in een ruimte hangt, is iets wat ik feilloos registreer.

Eigenlijk weet ik nog maar heel kort dat ik Hoogsensitief ben. Dit besef kwam toen ik in de Coronatijd merkte hoe fijn ik het vond dat het zoveel rustiger was overal. Winkels waren minder druk, minder verkeer op straat, lekker rustig thuiswerken, mijn systeem kwam helemaal tot rust.

In die zelfde periode zat ik heel toevallig mijn oude schoolrapporten eens door te bladeren. Daar stond jaar op jaar benoemd dat ik me zo slecht kon concentreren. Ik had een laag werktempo, was snel afgeleid en veel met andere dingen in de klas bezig was. Dit was raar, ik herkende dit totaal niet van mezelf. Ik kan me juist heel goed concentreren en ook aan mijn werktempo mankeert niet zoveel. Maar, dan moet het wel rustig zijn om me heen en ik moet het interessant vinden wat ik doe.

Toen herinnerde ik me een lezing die ik had bijgewoond een paar jaar ervoor van Esther Bergsma over het Hoogsensitieve Brein. Veel van de genoemde kenmerken kwamen me wel bekend voor, maar op dat moment plaatste ik het niet bij mezelf. Pas bij het teruglezen van de schoolrapporten, en doordat ik andere situaties in mijn leven ging terughalen, viel er toch wel een heel groot kwartje.

Ik had altijd al veel last gehad van externe prikkels, zoals geluid, temperatuur, geuren, licht, prikkende kleding op mijn huid. Ook was ik heel ontvankelijk voor gevoelens en stemmingen van mensen om me heen. Ik kon me daar moeilijk voor afsluiten, waardoor ik soms situaties of mensen ging vermijden. Avondjes uit, of een weekend weg met een groep mensen was (en is nog) voor mij erg belastend. Ik merk dat ik daar dan in mijn hoofd moeilijk van los kan komen. Gesprekken en muziek na een avondje uit, blijven nog uren lang doorspoken in mijn hoofd.

Aanvankelijk dacht ik dat dit een gevolg was van mijn burn-out, dat mijn brein of neurologisch systeem zo overbelast was geraakt, dat ik nooit meer zoveel prikkels zou kunnen verwerken. Maar met wat ik nu weet vermoed ik dat het precies andersom was; mijn hoge sensitiviteit had ik al, en die heeft er juist voor gezorgd dat ik zo overspannen ben geworden.

Inmiddels heb ik geleerd goed om te gaan met deze kant van mezelf. Sinds de lockdowns ben ik me veel meer bewust geworden van hoe Hoogsensitief-zijn voor mij is. Ik kan veel beter situaties creëren die voor mij goed zijn. Bijvoorbeeld dat ik een eigen werkplek heb waar ik rustig kan werken, dat ik op tijd gas terug neem, dat ik ‘nee’ leer zeggen, dat ik heb leren voelen wat mijn lichaam mij vertelt over wat ik wel en niet fijn vindt.

Maar wat ik vooral heb geleerd is dat ik trots mag zijn op dit stukje van mij. En dat ik het wil inzetten om er anderen mee helpen. Ik wil mensen met HSP laten ervaren hoe ze hier mee om kunnen gaan op een manier die goed is, èn voor henzelf, èn voor de wereld om hen heen.