Leuk Werk ≠ Werkgeluk

Werk hoeft niet altijd leuk te zijn, zie het als een baantje! Deze regel in een artikel in Intermediair (voor de link zie onderaan) raakt mij als Loopbaancoach. Het roept tegenstrijdige gevoelens op merk ik. Weerstand is mijn eerste reactie, maar het even laten bezinken levert toch ook een ander inzicht op. Er wordt ook een link gelegd met Werkgeluk in dit stuk. Dat zie ik net even anders.

Wat ik eerst hoor is mijn man die tegen mijn dochter zegt, als zij moppert op iets in haar (bij)baan, ‘het is maar een baantje!’

Hij vindt dat ze vooral moet leren relativeren, en vervelende zaken niet te groot moet maken. Werk is niet alles, er is meer in het leven! Dat is zijn motto. En als het echt te gortig wordt, dan ga je wat anders zoeken. Ik ben ook wel van het realisme; werk kan niet altijd leuk zijn! Vooral jongeren zijn hier erg op gefocust, merk ik. Maar zij hebben natuurlijk  alles mee gehad tot nu toe, en dan is het logisch dat voor hen leuk werk vooral belangrijk is.

Dan komt de Loopbaancoach in mij naar boven. Ik ben natuurlijk vaak bezig met de vraag ‘wat vindt iemand wel of niet leuk in werk?’ Alhoewel ik niet vaak praat over ‘leuk werk’. Ik ben vooral bezig om te kijken wat er qua werk(zaamheden) goed bij iemand past, en waar ze energie van krijgen.

Wat ik in mijn coaching aandacht geef, is de balans tussen werkzaamheden waar je energie van krijgt en die waar je minder energie uithaalt. Dat is essentieel om het goed vol te kunnen houden en ervoor te zorgen dat iemand gemotiveerd en fit blijft, en ook duurzaam kan blijven werken. Meestal  wringt daar iets als mensen vastlopen of besluiten om bezig te gaan met een loopbaanvraag. Natuurlijk onderzoeken we ook wat iemand goed kan, wat iemand belangrijk vindt in werk, wat de omstandigheden zijn en nog veel meer.

Werkgeluk is in mijn beleving niet synoniem voor het hebben van LEUK werk, zoals in het artikel wordt gesuggereerd. Ik zie het als de behoefte om te willen werken vanuit bepaalde waarden. Er is een verandering gaande als het gaat om de waarden in werk. Men wil met het werk dat men doet een bijdrage kunnen leveren, dat het iets toevoegt, zinvol en verantwoord is wat de werkgever maakt of levert.  Alleen nog maar omzet draaien, bezig zijn met groei en winst, dat stuit mensen in toenemende mate tegen de borst. Vaak betekent het ook voor werknemers dat ze onder grote druk staan om te presteren, en er weinig ruimte en aandacht is voor de mens in het werk.

Wat ik ook veel hoor is dat men plezier en contact met collega’s belangrijk vindt. Dat je samenwerkt aan hetzelfde resultaat, dat je met elkaar kunt overleggen, maar ook lol kunt maken als ontspanning. Verder zie ik dat de mate van invloed belangrijk is. Hoe mag je je werk doen, heb je daar iets over te zeggen? En kan je je eigen tijd indelen? Dus inspraak en zelf je werk kunnen plannen.

Maar ik ben dus ook een realist. En van mening dat een werkgever ook iets mag verwachten, er is immers een contract en daar krijgt iemand voor betaald. Soms vergeten mensen dat een organisatie draaiende ook pittig kan zijn, waardoor het soms even minder leuk is wat je moet doen. Rot-klussen, even heel hard werken, of een conflict is dan de realiteit. En dat hoort ook bij werken en bij het leven. De basis van Werkgeluk is in mijn definitie: hoe is de sfeer? voelen mensen zich verbonden met elkaar en met wat ze aan het doen zijn? Als dat klopt, dan kan men ook minder leuke tijden aan en heeft men nog steeds LEUK werk.

En de komende tijd zal voor ons allemaal een spannende worden, nu er minder werk is. Mogelijk ben je dan heel blij dat je een ‘baantje’ hebt. Want wat Corona ons volgens mij nu laat zien, is dat het leven niet alleen maar LEUK! is.

https://www.intermediair.nl/werkgeluk/werkplezier/werk-hoeft-niet-leuk-te-zijn?utm_source=sim&utm_medium=email&utm_campaign=nieuwsbrief_b2c_lead&utm_content=wk38_di&utm_term=2020&utm_referrer=

Leeuwarden, september 2021

Dit bericht is gepost in blog. Bookmark de link.