Hoeveel controle hebben we eigenlijk over ons leven?

Wij willen heel graag controle over ons leven en wat daarin gebeurt. Het lijkt ook een voorwaarde te zijn om een succesvol leven te kunnen hebben. Alles en iedereen om ons heen geeft ons het gevoel, dat wij aan het roer van ons leven moeten staan. En dus als iets niet lukt, of misgaat, dan heb jij het niet goed gedaan. Dat heeft natuurlijk een effect op hoe we proberen zaken te beïnvloeden en te controleren, maar ook op hoe we ons voelen.

Deze mindset of overtuiging zie ik heel veel binnen en buiten mijn coachingspraktijk. Ik zie mensen die niet gelukkig zijn of erg gestresst, omdat het ze maar niet lukt om grip te krijgen op zaken, last hebben van ‘gedoe’ in hun werk of in de familie, of geen rust kunnen vinden.

Ik herken in deze verhalen twee ontwikkelingen die elkaar sterk beïnvloeden:

 

  1. De steeds groter wordende cirkel van mensen en gebeurtenissen waar we bij betrokken zijn, waarbij internet en social media een grote rol spelen in wat we lezen en zien.
  2. Het gevoel ook steeds meer te moeten doen in steeds minder tijd, als het gaat om werk en privé.

Social Media staat natuurlijk vol met directe en indirecte boodschappen die ons een beeld geven hoe we moeten leven. Als lezer of kijker raak je ervan overtuigd dat je een goed leven hebt en succesvol bent, als je alles goed regelt en organiseert. Dat geldt voor je carrière, je partner, je kinderen en je sociale leven.

Natuurlijk ligt er veel in onze eigen handen als het gaat om wat er zoal gebeurt in ons leven. We hebben veel invloed door de keuzes die we maken. Maar….(en dat is belangrijk) er is ook heel veel wat we niet kunnen beïnvloeden, waar we geen controle over hebben.

 

Daar komt nog bij dat heel veel mensen, zelfs jonge kinderen, een heel volle agenda hebben. Ze hebben van ’s morgens vroeg tot ’s avonds laat afspraken. Soms past het allemaal nog maar net in de 24 uur per dag die we hebben, en vergeten we dat we ook nog ‘moeten eten, ontspannen en slapen’. En dat schiet er wel eens bij in. Deze levensstijl eist op de langere termijn natuurlijk zijn tol. Want of ons lichaam en brein nog wel voldoende rust en herstel krijgt, kan je je afvragen.

Dat we vervolgens oververmoeid raken en heel langzaam de controle gaan verliezen is het gevolg.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *